Close

Postblagdanska depresija… ili?

KOLUMNA

 

Kraj je prvog mjeseca. Zagrebali smo lagano ovu 2016. godinu i u najdepresivnijem smo mjesecu u godini, barem kako je suditi po medijskim natpisima. No je li depresivan samo zbog toga što svi drugi kažu da je depresivan ili je stvarno toliko depresivan? Kako uvijek volim razbijati mitove i kontrirati svemu za što mislim da ne treba biti tako, odlučila sam ovom ‘depresivnom’ mjesecu stati na kraj. Ako se mene pita, depresija koju mi nazivamo depresijom uopće nije depresija. (Ponekad se i sama gubim u svojim rečeničnim konstrukcijama ali pokušajte me razumjeti.) Ovo je pravo vrijeme koje nam kazuje tko je poklekao u velikim novogodišnjim odlukama, tko je kreativan i živi za ovaj sadašnji trenutak kojeg jedino i imamo, a iznjedri i one koji se samo prepuste ovom polovičnom vremenu kad smo ‘niti tu niti tamo’.

Imam ja nekakav recept za svaki dio dana, mjeseca ili godine kad se osjećate demotivirano, razdražljivo i tobože depresivno. Ne, neću otkriti nuklearnu fiziku, samo ću vas podsjetiti na sitnice koje život znače.

large (19)

Uvijek kad me krenu loša razmišljanja ili lijenost, sjetim se da moje obveze ne može ispuniti nitko osim mene i onda mi je bolje da krenem što prije u ispunjavanje istih i pokušam izvući sve dobro iz toga što mogu jer obveze su ipak obveze i ako ne možeš promijeniti njih, promijeni svoj stav prema njima!

Često uhvatim samu sebe da piljim u mobitel na instagram profilu prijateljičine prijateljice prijateljice i gledam čime li se to ona bavi. Onak, who cares? Al’ ipak tako često zaribam na istoj stvari. Zaista, češće sam počela opominjati samu sebe zbog toga i ipak odlučila za vrijeme koje provedem na nekim, uzetim za primjer, nebitnim instagram profilima, ispeči kolač, skuhati nešto, udahnuti svježi zrak, napraviti koju vježbicu i podsjetiti se na to što je život bio prije instagrama i smartphonea.

Opet se moram opravdati i reći kako sve ove nove tehnologije uopće ne smatram nužnim zlom, dapače, obožavam sve što nam donose i podsjećaju me da se svijet razvija i mijenja, ali potrebno je imati balans/granice, kako hoćete.

Svatko tko čita ovo svjestan je i da pišem blog. Blog mi je i dalje hobi ali iziskuje vrijeme i trud koji ne mogu nazivati obvezama jer je ipak nešto što sam sama izabrala i ispunjava me. Ipak, često kad treba pisati i fotkati, radije se ‘opravdam’ da je vani hladno, da mi se po glavi mota previše misli da bih napisala nešto smisleno i tako vrijeme ide, a ja stojim. (To čak i zvuči zastrašujuće.)

Kako svoja razmišljanja i osjećaje kreiramo sami, što više radim balans u svim sferama svog života, postajem marljivija i kreativnija, a samim time i uspješnija na svakom životnom polju. Sinoć sam se baš uhvatila kako mi se ne da fotkati, ne da mi se spremati, da ne duljim, nije mi se dalo ništa osim buljiti u mobitel. I onda se onako trisnem, protresem glavom i kažem: ‘E nećeš razbojniče!’ I eto, ispekla sam kolač, fino se družila s kumicom  razglabajući o raznim temama, isplanirala nadolazeći vikend i sad mirno plovim tjednom, neću reći čekajući vikend jer jedino što imamo je ovaj trenutak, ali trudim se da mi misli uvijek budu usmjerene pozitivno, da gledam ispred, a ne iza sebe i da pazim na svoje MISLI jer one postaju RIJEČI, pazim na svoje riječi jer one postaju DJELA, pazim na svoja djela jer ona postaju NAVIKE, pazim na svoje navike jer postaju mojim KARAKTEROM  i naposlijetku da pazim na svoj karakter jer on postaje mojom SUDBINOM.

large (20)

Kako sam i rekla, sve kreće prvo od MISLI, zato usmjerite ih pozitivno. Kreirajte misli koje će vas uputiti na djela, a ona će vas dovesti do ciljeva koji su se nekad činili nedostižnim. Granice postavljajte gdje treba, a vikendom si svakako dopustite koju čašicu više. 🙂 Sve to učinit će vas zadovoljnom i kvalitetnom osobom, Provjereno! 😉

I da spomenem još koji put da vam se ureže u pamćenje: MISLI, ljudi, MISLI su sve!

large (17)

 

Puno zagrljaja i pozitive od mene do slijedećeg puta. <3

 

About the Author

Moje ime je Anđela i dolazim iz Hrvatske. Volim modu, putovanja, dobru hranu i zanimljiva mjesta. Nadam se da ćete uživati u mojim postovima.

Write Your Comment

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>